Konferencija za medije – najava Novogodišnje bajke

Konferencija za novinare održana je 26.12.2016. godine u 10 časova u prostorijama Udruženja „Anđeli čuvari“ i Kreativne radionice „Pinokio“ u Karađorđevoj 35. Tim povodom predsednica udruženja Vesna Lazić se obratila novinarima:

Poštovani prijatelji, cenjeni novinari,

Već 16. put za redom Udruženje „Anđeli čuvari“ i Kreativna radionica „Pinokio“ na kraju svake godine organizuju susret sa predstavnicima medija, kako bi se prisetili svega onoga što je, kada su naše aktivnosti u pitanju, obeležilo godinu na izmaku. Moram priznati da turbulentna vremena u kojima živimo, jesu bila velika prepreka za realizaciju naših aktivnosti, ali uz veliko zalaganje a na prvom mestu ljubav i posvećenost poslu, našli smo puteve da dođemo do cilja i budemo zadovoljni postignutim.

I pored velike krize koja prožima celo društvo, zadovoljni smo što je naše udruženje uspelo da ispuni svoju humanu misiju. Mnogi dobri ljudi su nam pomogli u tome.

U dugom spisku aktivnosti koje su činile okosnicu našeg rada, izdvojićemo samo deo. U ovoj godini imali smo posete i donacije od dve humanitarne organizacije, Sweden „Internationel Humanitet“ i „Vouagers du Coeur“ France, koji nam pomažu već dugi niz godina.

Tokom 2016 godine, Udruženje „Anđeli čuvari“ je realizovalo projekat koji je bio finansiran od grada Valjevo, a to je program od javnog interesa u oblasti zaštite lica sa invaliditetom u 2016 godini. Ovaj projekat doprinosi realizaciji strateških ciljeva Lokalnog plana akcije za decu grada Valjevo, kao i strategije socijalne zaštite za više ciljnih grupa – deca, mladi, deca sa teškoćama u razvoju i osobe sa invaliditetom. Takođe u ovoj godini naše udruženje vrši usluge eksternog monitoringa na projektu koji finansira Evropska unija, a zove se „Razvoj održivih usluga u zajednici na području zapadne Srbije“.

Ono što je novina u ovoj godini, to je zvaničan rad izdvojene jedinice predškolske grupe „Milica Nožica“ u Pinokiju. Program je odobren od strane ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Naša predškolska grupa broji 24 polaznika u celodnevnom boravku. Članovi udruženja u 2016 godini pohađali su brojne stručne skupove i simpozijume i imali učešća na mnogima.

Da naša maksimalna posvećenost edukativnim aktivnostima, vezanim za najmlađe nije bez odjeka, dokaz su i brojne nagrade na raznim likovnim konkursima i učešća na raznim manifestacijama. Ove godine zapažene rezultate na likovnim regionalnim i republičkim takmičenjima, učestvujući kao izdvojena jedinica PU „ Milica Nožica „ i kao starija grupa Kreativne radionice „ Pinokio „.U junu mesecu u okviru likovnog takmičanja u organizaciji Zavoda za javno zdravlje Srbije, jednu specijalnu i jednu prvu nagradu, a takođe i u okviru nedelje Zdravlja usta i zuba, u organizaciji Zavoda za javno zdravlje drugu i treću nagradu vezano za oktobar Mesec pravilne ishrane. Proveli Ono što je kuriozitet ove godine da je i mlađa grupa uzela učešće na regionalnim i republičkim takmičenjima što do sad nije bila praksa u našem radu.

Koliko smo inovativni i spremni na promene, govori i podatak da smo novu školsku godinu počeli u rekonstruisanom prostoru zgrade u Karađorđevoj 35. U prizemlju smo adaptirali učionicu za predškolsku grupu, a u potkrovlju smo osmislili i rekonstruisali prostor za mlađe grupe. Mi smo ovu prethodnu godinu zaist proveli i više nego radno, a sve u cilju našeg progresa, unapređujući edukativni i zabavni program,i trudeći se da naša deca ovim putem ovo ponosno ističemo zaista uživaju u srećnoj i zdravoj sredini. Zajedničkim zalaganjem uspeli smo kao tim da ostvarimo mnogo. O tome svedoče naše nove stare aktivnosti kao Radionica za engleski jezik, Čajanka za decu, likovna radionica.

Naravno, uneli smo novitete sa ciljem da obogatimo kreativno i edukativno naš postojeći rad, a ponavljam sve sa ciljem da našoj deci pospešimo uslove za bolje učenje i odrastanje.

Naravno treba istaći i naša učešća na raznim manifestacijama (Zmajeve dečje igre u Novom Sadu, Dan planete Zemlje u Beogradu, na Dečjem beogradskom sajmu, Tešnjarske večeri, Dečja nedelja… ).

Posebno je važno da naglasim da je Kreativna radionica „Pinokio“ i ove godine za vreme Tešnjarskih večeri organizovala program svih sedam dana na svojoj letnjoj pozornici i za naše najmlađe sugrađane mali Pinokijevci izveli dve predstave „Princeza na zrnu graška“ i „Vašar u Topoli“ i tri lutkarske predstave u izvođenju vaspitača „Ivica i Marica“, „Zvezdana i Uobraženko“ i „Čudne zveri na proveri“. Ne treba ponavljati, a možda ipak i treba da svaki put naše predstave obiluju bogatom scenografijom i kostimografijom kao i zanimljivim tekstovima posebno adaptiranim za naše najmlađe. Trudimo se da svaki trenutak sa decom provedemo u prirodi, pa su u okviru toga upriličeni i boravci dece na moru, kao i na planini i razni izleti.

Kao kruna naših napora da najmlađima učinimo život lepšim, sedamnaesti put po redu 27.12.2016 godine u 18 časova u Centru za kulturu biće organizovana Novogodišnja bajka. Znate da je to velika dečja manifestacija sa zanimljivim programom koja je postala prepoznatljiva u gradu. Mali glumci Kreativne radionice „Pinokio“ i predškolci izdvojene jedinice PU „Milica Nožica“ u Anđelima čuvarima sa svojim vaspitačima, pripremili su pozorišnu predstavu „ Mala Sirena“, biće pesme i igre sa našim vernim prijateljima KUD „Đerdan“.Ova manifestacija ne bi imalo smisla bez Deda Mraza koji će deci podeliti 872 paketića.

Veliku zahvalnost dugujem mojoj deci, saradnicima, upravi udruženja, prijateljima a najveća zahvalnost našim donatorima velikog srca, kojih je nažalost svake godine sve manje. Neka budu pomenuti oni koji još uvek žele i nalaze načina da izmame dečji osmeh. Veliko hvala za:

 1. Humanitet Internešel Švedska
  2. Austroterm Valjevo
  3. Vega d.o.o Valjevo
  4. SZTR Maštarije Valjevo
  5. Coca Cola Beograd
  6. Nektar d.o.o Bačka Palanka
  7. Europrom Valjevo
  8. Sava Kop Valjevo
  9. Euro Pak Mionica
  10. Kendi Svit Valjevo
  11. Bag Plast Valjevo
  12. Pu „Milica Nožica“ Valjevo
  13. KUD Đerdan Valjevo
  14. Centar za kulturu Valjevo

I na kraju poštovani predstavnici medija, želim da Vam se zahvalim na doadašnjoj saradnji i poželim svako dobro u Novoj 2017 godini, kao i srećne Božićne praznike.

Predsednica Udruženja „Anđeli čuvari“ Valjevo

Vesna Lazić