Udruženje „Anđeli čuvari“ registrovano je 09.12.2000. godine kao nestranačko, nevladino, humanitarno i neprofitno udruženje građana, čiji je cilј humanitarna, psihosocijalna i ekonomska podrška samohranim majkama, deci bez roditelјa, deci iz socijalno ugroženih kategorija stanovništva, osobama sa invaliditetom (sa posebnim osvrtom na decu sa posebnim potrebama).


Udruženјe „Anđeli čuvari“ Valjevo

Udruženje trenutno broji preko 120 članova, veliki broj saradnika i volontera iz različitih struka, a najviše lekara, pedagoga, vaspitača, psihologa, logopeda, profesora iz više nastavnih oblasti, ekonomista, rekreatora, profesora fizičke kulture itd. Udruženje je član više asocijacija u zemlјi i inostranstvu.

Od samog osnivanja u kreativnoj radionici „Pinokio“ udruženje se bavi kreativnim vaspitnim radom sa decom uzrasta od 2 godine do starijeg predškolskog uzrasta. Deca iz Valјeva i deca iz deficijentnih porodica uz budnu pažnju stručnjaka iz raznih oblasti, kroz igru, razvijaju svoje sposobnosti. Naš cilј je da deca prepoznaju svoja dečja prava, ali istovremeno da shvate svoju odgovornost i obaveze koje iz njih proizilaze. U skladu sa statutom našeg udruženja posebno negujemo human odnos između polova i podstičemo poštovanje i uvažavanje različitosti između dece bez obzira na njihovo socijalno poreklo ili bolest. Najznačajniji segmenti rada sa decom su usmereni na očuvanje i zaštitu zdravlјa, podsticanje celovitosti razvoja dečjih sposobnosti i pozitivnih svojstava ličnosti proširivanjem iskustava i razvijanju samostalnosti kod dece kroz rad likovnih radionica. Kao rezultat rada kreativne radionice „Pinokio“ je niz priznanja i nagrada koje su naši polaznici osvojili.

Stručni tim udruženja se bavi grupama dece sa posebnim potrebama do 9 godina. Posebna pažnja se posvećuje korektivnom pedagoškom radu sa decom koja ispolјavaju teškoće u razvoju i napredovanju. Negujući posebno tople emocionalne odnose sa decom sa posebnim potrebama doprinosi se njihovom oslobađanju od straha,buđenju prijatnih emocija sa jasnim usmerenjem prema osobama i predmetima.

Udruženje „Anđeli čuvari“ ima bogato iskustvo u realizovanju više dečjih projekata od kojih treba spomenuti sledeće: „Dečja kuća“, Kreativna radionica „Pinokio“ (koja traje od osnivanja pa sve do danas), „Ako ih volimo, onda im pomozimo“, „Put u središte igre“, „Pobedimo drogu kroz igru, sport i razonodu“, „10 koraka za bezbednije detinjstvo“, „Novogodišnja bajka“, „Vrtić bez nasilјa“, „Hrabri telefon“, „Za bezbrižnije detinjstvo i mirnu starost“, „Deca su naše najveće blago, učinimo nešto za njih“, „Kreativnost za poneti“, „Obezbedimo deci srećno i bezbrižno detinjstvo igrom do saobraćajne kulture“, „Vozić Želјić“, „Tračak nade za stare i mlade“, „Postanimo vidlјivi zajedno“, „Moj Pinokio u inkluzivnom dečjem vrtiću“, „Putokaz samohranim roditeljima, hraniteljima i deci“, „Zajedno na putu ka boljem životu“,  „ Zajedno kroz inkluziju“, „Bolja budućnost dece iz osetljivih grupa u našem gradu“, „Dete + roditelj +  vaspitač = kvalitetno vaspitanje“, „Socijalno – edukativne usluge u inkluzivno – kreativnom klubu Pinokio“.

Od samog osnivanja Udruženje „Anđeli čuvari“ ima dobru saradnju sa raznim nevladinim i vladinim institucijama u zemlјi, a ostvarilo je kontinuiranu saradnju sa više internacionalnih organizacija: „Internationell Humanitet“ Sweden, „Lyons club“ Sweden, „Stiftelsen Sevholts Hjalpfond“ Sweden, „Die Johaniter“ Nemačka, „Voyageurs du Coeur“ Francuska, IRD, USA. Rad udruženja „Anđeli čuvari“ je na visokom nivou što se tiče profesionalnosti i kompetentnosti saradnika, o čemu svedoče brojna priznanja i zahvalnice velikog broja raznih institucija.